Psoriazis

Comandati HRI Clear Complexion pentru tratamentul psoriazisului

• 77 RON + taxe postale

• efect benefic din interiorul pielii

• efecte mai mult decat benefice in tratarea psoriazis


Comanda


Psoriazis este o boala comuna benigna a pielii. Caracteristicile tipice sunt puternic definite, rosu cu solzi alb-argintii care acopera pielea, mancarime . Boala poate aparea la orice varsta. Barbatii si femeile sunt afectate in mod egal.

Psoriazisul nu este contagioasa. Semnele de piele sunt declansate de un atac directionat gresit de catre sistemul imunitar (reactie autoimuna) la celulele epidermei (keratinocite), care prolifereaza ca raspuns deosebit de puternic. Ca urmare, are loc ingrosarea pielii si scalarea zonelor afectate.

Alegerea corespunzatoare a tratamentului depinde de situatia si necesita adesea o combinatie de medicamente diferite. Exista o varietate de compusi si terapii, care imbunatatesc simptomele.

Definitie

La psoriazis este vorba despre o boala de piele imunologic-inflamatorie. Psoriazis este bazat pe o reactie autoimuna, ceea ce inseamna ca sistemul imunitar directioneaza raspunsul sau imun impotriva celulelor din organism.

Atat factorii genetici sunt implicati precum si a alti factori declansatori si factori de risc. Acestia includ infectii, medicamente (beta-blocante, litiu, interferon, clorochina) si factori externi (stimuli mecanici). In plus, factorii psihologici influenteaza boala: stress-ul, de obicei, duce la o agravare a psoriazisului.

 

Istoric

Psoriazisul nu este o boala a timpurilor moderne, ea fiind descoperita de catre medicul grec Hipocrate cu mai mult de 2000 de ani in urma.Termenul psoriazis este derivat din cuvantul grecesc psora, care semnifica mancarime sau zgarietura.

Chiar si astazi, psoriazis ca o boala cronica, de multe ori are consecinte semnificative pentru sanatate, calitatea vietii si a muncii. Desi nu este contagios, pentru pacienti, din cauza modificarilor la nivelul pielii, de multe ori extrem de vizibil si foarte stresant emotional.

Frecventa

Psoriazisul este o boala comuna cronica de piele. In Romania, intre 300.000 si 400.000 de persoane sunt afectate. Barbatii si femeile sunt afectati la fel de frecvent.
Majoritatea celor afectati (70%) sufera de tip I sau tip de boala inainte de 40 de ani. Cel mai comun tip are loc intre inceputul 10 si 20 ani.

Cauze

Psoriazisul are la baza mai multi factori. Este o asa-numita boala multifactoriala. Exista o parte, o predispozitie genetica, pe de alta parte, boala izbucneste numai de interactiunea dintre un numar de factori (factori de risc), cum ar fi infectii, medicamente, sau de factori externi (stimuli mecanici) pentru a prejudicia pielea. Stimulii mecanici duc la un focar de psoriazis, numit fenomen Koebner. De exemplu, leziuni de-a lungul zgarieturilor pe piele. Factorii climatici si factorii psihologici pot incuraja izbucnirea bolii.
Aproximativ 30-40 la suta din cei afectati au rude care, de asemenea, sufera de psoriazis. Studii privind frecventa de mostenire sugereaza ca psoriazisul este adesea transmis prin intermediul tatalui.
In plus fata de predispozitia genetica, exista o serie de factori care sunt considerati factori de risc si contribuie la un focar sau agravarea psoriazisului.

Acestia includ:
• Fumatul
• excesul de greutate
• Consumul de alcool
• stress emotional
• Anumite medicamente (de exemplu, beta-blocante, inhibitori ACE, litiu, medicamente antimalarice sau steroizi)
• influente climatice
• stimuli mecanici (presiune, leziuni)

Simptome

Psoriazisul poate fi usor recunoscut prin simptome tipice. Prin atacarea sistemului imunitar procesul de reinnoire a pielii are loc la psoriazis mai repede decat la o persoana normala. In mod normal, pielea se reinnoieste in termen de 28 de zile, dar pentru persoanele cu psoriazis, procesul dureaza doar 4 zile.
Zonele afectate ale pielii sunt de obicei brusc demarcate si puternic alimentate cu sange. In general, pielea este uscata, adesea dezvolta fisuri dureroase sau bule. Aproximativ jumatate dintre cei afectati au si unghiile Adesea exista mancarime.Leziunile psoriazice pot aparea ca izolate, pete puternic definite. De obicei, leziunile sunt limitate la punctul in care prima a avut loc. Ocazional, ele dispar spontan de la sine.
Potrivit disconfortului trei tipuri principale de psoriazis pot fi distinse:
• psoriazis ordinar (psoriazis vulgaris)
• psoriazis cu pustule (psoriazis pustulos)
• psoriazis cu implicare in comun (artrita psoriazica) O persoana cu psoriazis poate dezvolta in acelasi timp mai multe forme de psoriazis.