Accident vascular cerebral

Comandati HRI Vitalion pentru reducerea riscului AVC la pretul de 77 RON + taxe postale

• curata arerele de depuneri

• reduce ingustarea vaselor

• usureaza functionarea inimii

Comanda

Accidentul vascular cerebral (infarct vascular cerebral) este o urgenta medicala, care afecteaza in mai mare parte persoanele mai in varsta.

Cauza pentru accident vascular cerebral este fie un blocaj brusc a unui vas de sange in creier (tromboza sau embolie cerebrala), sau o hemoragie cerebrala. In ambele cazuri, tesutul cerebral afectat nu primeste suficient oxigen si moare. Cel mai important factor de risc pentru accident vascular cerebral este presiunea arteriala. Accidentul vascular cerebral este considerat impreuna cu bolile cardiovasculare si cancerul printre cele mai frecvente cauze de deces.
Simptomele unui accident vascular cerebral depind de regiunea afectata in creier. Frecvent este vorba de paralizie unilaterala si probleme de vorbire. In cazul in care un astfel de eveniment se produce in organism este semnul unui deficit neurologic temporar fara leziuni permanente, dar care poate fi precursorul unui accident vascular cerebral. Tratamentul are ca scop restabilirea aprovizionarii cu oxygen a regiunii afectate din creier pentru a reduce la minimum tesutul afectat al creierului .

Definitia accidentului vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral este o intrerupere brusca a alimentarii cu oxigen al unei anumite zone ale creierului. Daca motivul pentru lipsa de oxigen este fluxul de sange alterat al creierului, este numit accident vascular cerebral ischemic. De asemenea, sangerarea (hemoragie) la nivelul creierului poate fi cauza unui accident vascular cerebral (accident vascular cerebral hemoragic ). In ambele cazuri, celulele nervoase din zona afectata sunt deteriorate si pot sa moara.

Frecventa
Persoanele in varsta, in special, sufera accidente vascular cerebrale: Aproximativ jumatate din toate persoanele afectate sunt in varsta de peste 70 de ani. Accidentul vascular cerebral si consecintele sale sunt o cauza majora de dizabilitate si dependenta la batranete. In general, accidentul vascular cerebral se manifesta ca fiind printre cele mai frecvente boli si impreuna cu bolile cardiovasculare si cancerul, este responsabil pentru cele mai multe decese.

Cauzele pentru un accident vascular

Pentru accidentele vasculare cerebrale exista trei cauze tipice:
• ocluzie vascular cerebrala din cauza aterosclerozei (rigidizarea arterlor) sau un tromb (cheag de sange);
• ocluzia vaselor creierului printr-o embolie
• hemoragii cerebrale (infarct hemoragic), aproximativ 20% din accidente vasculare cerebrale

Ateroscleroza
Ateroscleroza (rigidizarea arterelor) este principalul motiv pentru inchiderea vaselor de sange. De-a lungul timpului pe peretii interiori ai vaselor de sange se formeaza asa numite placi de grasime si resturi celulare. Cu cat sunt mai groase aceste placi, cu atat mai inguste devin vasele. Oamenii cu tensiune arteriala crescuta (hipertensiune arteriala), diabet zaharat si /sau colesterol ridicat sunt deosebit de vulnerabili. In cazul in care o artera este ingustata de o placa ea trimite mai putin sange oxigenat in tesut. Placile se pot rupe, de asemenea, cu usurinta. Astfel se poate forma un cheag de sange (tromb) care blocheaza aprovizionarea cu oxigen a tesutului (ischemie), avand ca rezultat un accident vascular cerebral.

Embolie
O embolie este un eveniment in care un cheag de sange este injectat intr-un vas de sange si blocheaza circulatia. Un astfel de cheag se numeste o embolie - acesta este liber sa circule si, prin urmare, se poate propaga in organism prin fluxul de sange. Acesta este de obicei o parte detasata a unui cheag de sange mare (tromb), care initial s-a format intr-o alta parte a circulatiei sanguine. Aceste cheaguri mari si, de obicei, imobile apar cel mai adesea pe peretii vaselor sau in vasele de sange in care sangele curge incet. Acest lucru ar putea, de exemplu, sa fie in venele prelungite de la picioare sau intr-un anevrism vascular. De asemenea, in interiorul inimii, se pot forma cheaguri mari atunci cand avem de a face cu fibrilatie atriala.

Hemoragie cerebrala
O hemoragie cerebrala (infarct hemoragic) apare atunci cand un vas de sange in creier se rupe din cauza tensiunii arteriale crescute si a aterosclerozei. Chiar si o expansiune patologica a unui vas cerebral (anevrism) se poate rupe si cauza hemoragii cerebrale.